MŠE SVATÉ PŘI PŘÍLEŽITOSTI 90. LET OD POSTAVENÍ KAPLE VE VEVČICÍCH

V neděli 14. srpna 2022 ve 13:00 hodin byla sloužena mše svatá v kapli P. Marie ve Vevčicích, a to při při příležitosti výročí 90. let od jejího postavení. Všechny přítomné přivítal místní starosta p. František Kuchařík, přívítal P. Jiří Ochmana z Jevišovic a P. Pavla Kloučka. Vyzdvihnul význam kaple pro obec nejen z pohledu historického, ale i lidského, neboť budování a opravy kaple dokázali spojit spoustu lidí a kaple se stala středobodem obce, více o historii kaple níže. Po mši svaté bylo nachystané skvělé občerstvení pro všechny zúčastněné v kulturním domě s příjemnou hudbou. Cítili jsme se tu jako doma, takže velké díky za krásnou a milou atmosféru.

FOTKY ZE MŠE SVATÉ PŘI PŘÍLEŽITOSTI 90. LET OD POSTAVENÍ KAPLE 14.8.2022

Něco z historie kaple P. Marie ve Vevčicích
(historická data připravila místostarostka Vevčic MUDr. Helena Vejlupková při příležitosti výročí 90. let od jejího postavení)

První zmínky v souvislosti s kapličkou se datují do roku 1775. Z té doby pochází zvon na dřevěné zvoničce před domem č. 5, vážící 8 kg, který byl roku 1917 sňat a roztaven pro válečné účely. Protože stará zvonička hrozila zřícením, navrhl v roce 1928 tehdejší starosta Josef Ludvík postavit novou kapli. Nutno zde jmenovat hlavní protagonisty stavby. Byli to Koch Josef z č. 9, Koch Jan z č. 5, Koch Josef z č. 6, Kraus Jan, Stehlík Jan z č. 1, a Ludvík Josef. Tito občané zdarma zajistili a dovezli materiál na stavbu kaple. Samozřejmě pomáhal každý, jak mohl. Peněžité dary se pohybovaly od 2 Kč až do výše 2 202 Kč. Celkem se vybralo 19 654 Kč. A tak 15. 8. 1928 započala stavba kaple. V roce 1929 byla přerušena a dokončena byla v roce 1930. Dále pokračovalo vnitřní dovybavení, železnou branku daroval Koch Josef z č. 9, ozdobná prostěradla na oltář Julie Kochová z č. 9 a paní Seningrová, Jan Moravec ze Závody daroval Křížovou cestu v hodnotě 900 Kč, koberec paní Plechatá a Málková, mnozí občané darovali obrazy svatých. V roce 1931 byl zakoupen oltář za 1500 Kč. Kaple byla vymalována, zakoupeno věčné světlo, místní děvčata připravila květiny k výzdobě. Bylo upraveno i okolí kaple a na mostě postavena slavobrána. Od rána se scházely zástupy lidí i z okolí. Kapli slavnostně vysvětil v neděli 14.9.1932 v 9 hod mikulovický kněz Josef Arnošt Voves, který zde v té době působil. Po mši a kázání byla odpoledne veselice, hrála hudba pana Vrby z Němčiček. Zisk z veselky byl věnován na dovybavení kaple.

Za zmínku ještě stojí dar manželů Marie a Viléma Černých. Ti v roce 1995 nechali zhotovit zvon a darovali ho kapli, která je v majetku obce. Svěcení zvonu dne 1. 10. 1995 byla pro naši obec veliká událost.

Během doby se provádí drobné údržby a opravy stavby, jako například zpevnění základů zdiva, oprava střechy, nátěry, ošetření a sanace lip, které byly vysázeny až po dostavbě kaple. Místní občané se starají o úklid kapličky, dříve to byla rodina Černých a Šigutova, dnes poděkování patří celé rodině Matouškových a Anně Jedličkové.

Bývaly zde májové pobožnosti, probíhaly zde svatby, křty i poslední rozloučení. Nyní tak 3x do roka je sloužena mše svatá, kaple je přístupna při různých oslavách, například o pouti nebo Vánocích. Stále zde probíhá aktivní život.